Tornar a l'inici   Com contactar   Enllaços d'interès   Castellano  
Quienes somos   Donde estamos   Areas   Biblioteca
  La menopausa
 
La menopausa
respon a un temps
natural de la vida
de totes les dones.

No obstant això,
la manera d’experimentar-la
i viure-la és
absolutament personal i
individual.

 
L'etapa madura de la dona: els desordres de la menopausa.
La menopausa arriba de manera natural a tota dona entre els 45 i els 55 anys, encara que pot aparèixer per causes mèdiques, com la quimioteràpia i les medicacions per prevenir tumors d’origen hormonal. Respon al moment després de 12 mesos consecutius d’absència del període menstrual. Malgrat això, la majoria de les dones se senten en la menopausa durant el període de transició, quan apareixen els primers signes: períodes irregulars, sufocacions o fogots, canvis en el cos i en l'humor.
Quins són els símptomes de la menopausa?
Els més habituals consisteixen en sudoració i sufocacions, desordres del son, sequedat vaginal i canvis d’humor. Poden ser severs o suaus, donar-se conjuntament, o no.
Les sufocacions són els símptomes més molestos per a la majoria de les dones perquè interfereixen amb el son així com amb la vida laboral i social. Arribada la menopausa, les sufocacions poden patir-se durant un període de 7 anys. Algunes dones no poden dormir a causa de les sufocacions i, per aquesta raó, senten fatiga, canvis d’humor i pèrdues de memòria. L’estrès que senten les dones que pateixen aquests desordres pot, així mateix, augmentar la freqüència i la severitat de les sufocacions, creant un cercle viciós que pot dur a la depressió.
Què passa amb la vida sexual durant la menopausa?
Quan arriba la menopausa, l’interès pel sexe disminueix i, en general, cal més galanteig i més jocs preliminars per gaudir de l’acte sexual amb la parella. És molt important adequar-se a aquests canvis per no entrar en cercles tancats negatius que s’autoalimenten i per no descartar la vida sexual sana a l’edat madura.
Quina relació hi ha entre depressió i menopausa?
Els problemes derivats del caos hormonal de la menopausa poden empènyer moltes dones a la depressió, molt comuna a l’edat madura. Les sufocacions, la fatiga, els primers indicis d’envelliment i les dificultats en l’àmbit sexual generen canvis i dificultats que poden instalar-se en un cercle sense sortida que pot portar les dones a l’estrès i la depressió.
No obstant això, és important tenir en compte que la menopausa es un període natural de la vida que sol coincidir amb defuncions dels pares o cònjuges, amb el creixement dels fills i el seu abandonament de la llar i amb molts altres factors vitals que són difícils de viure per la dona i s’afageixen als de l’edat i als símptomes de la menopausa. Aquests esdeveniments, per si mateixos, poden causar estrès, tristor o irritabilitat. Si l’humor és trist, ansiós o buit, si els sentiments són de desesperació o desamparament, si la fatiga és el to natural de la vida i si la pèrdua d’interès per les activitats habituals s’instal·la durant un mes, és important acudir a un professional de la psicologia per tal de trobar solucions i maneres de gestionar aquesta etapa vital de la dona que millorin la qualitat de vida.
Menopausa i estil de vida.
Durant la menopausa és molt freqüent que moltes dones vulguin canviar d’estil de vida, i aquest és un bon moment per fer-ho. Realitzar exercici és fonamental per evitar els problemes de la salut dels ossos que comencen en aquesta etapa, així com establir dietes sanes, baixes en sucres, greixos i alcohol que alleugen les sufocacions. La medicina alternativa, com l’homeopatia i la medicina natural, disposa de medicaments i tècniques que ajuden a fer més suportable aquest període vital de la dona.
D’altra banda, la menopausa és una etapa vital que pot permetre a la dona dedicar més temps i energia als interessos i aficions que s’han anat posposant al llarg d’altres etapes més dedicades a la criança dels fills o a la carrera professional.
 Tornar
 
 
  Tornar a l'inici   Avís legal   Mapa del web   Última actualització: 29/02/2024