Teràpia familiar
|
La teràpia familiar, és un tipus de psicoteràpia que considera que els problemes de les persones estan relacionats amb les seves circumstàncies personals (laborals, familiars i socials). Es fa necessari, per tant, considerar l’entorn de la persona per a poder trobar noves formes de solucionar els problemes.
La família es el primer nucli de socialització i de relació amb les persones. Això fa que el desenvolupament psicològic i emocional estigui íntimament relacionat amb el que ocorre dintre de l’entorn familiar. En aquest context es poden viure les experiències més enriquidores, però també alguna de les experiències més doloroses o que causen angoixa.
En una consulta o en un procés de teràpia psicològica, és important considerar les circumstàncies i la història de cada persona per a comprendre d’una forma acurada les seves dificultats i les seves potencialitats. Des d’aquesta àmplia visió, es poden trobar noves formes per a començar a afrontar les dificultats.
Aquest tipus de tractament inclou les persones més importants dels qui pateixen les dificultats.
La família pot ser una part de la solució dels problemes. Això no significa que la família tingui que venir a la consulta durant tot el procés psicoterapèutic. Però si que implica que durant el procés terapèutic es pugui considerar a la nostra família o a les persones més properes com un recurs per a trobar solucions.
- Si algun dels nostres familiars està patint un problema i afecta a tots els membres de la família.
- Si algun dels nostres familiars està patint i el volem ajudar, però no sabem cóm fer-ho.
- Si dintre de la nostra família existeix molt d’amor, però últimament discutim tant que oblidem del per motiu pel que ho fem.
- Si a la nostra família ens resulta molt difícil comunicar-nos i entendre’ns.
- Si algun dels nostres familiars té un problema greu i el volem ajudar.
- Si alguna persona té dificultats per a relacionar-se amb els demés.
- Si alguna de les persones de la nostra família té un problema emocional i volem ajudar-la.
- Si alguna de les persones de la nostra família ha sigut diagnosticada d’una malaltia i no sabem cóm ajudar-la.
- Si volem provar altres tipus de solucions per a intentar resoldre els nostres problemes.
- Si tenim moltes dificultats per a comunicar-nos o entendre’ns amb la nostra parella.
- Si enlloc de gaudir, estem patint amb la nostra relació de parella.
- Si ens afecta molt el que passa amb la nostra parella.
- Quan hi ha un moment de crisis a la nostra família (econòmica, laboral o familiar) que ens afecta fins al punt de fer-nos sentir tristos o molt nerviosos.
Una consulta psicològica pot servir per a prevenir problemes. Si detectem tristesa, angoixa, nerviosisme o molta preocupació enfront de les dificultats o si aquesta preocupació ens provoca problemes amb les persones més properes. També si notes molta tensió o dificultat per a comunicar-te amb les persones que més estimes, pot ser un bon moment per a demanar assessorament psicològic.
No és necessari que un problema sigui molt gran per a començar a resoldre’l. Detectar un problema a temps facilita que es pugui millorar més fàcilment, Les consultes psicològiques no sempre deriven en un tractament psicològic, freqüentment es realitzen varies sessions amb l’objectiu de solucionar un problema concret.
En ocasions, un tractament psicològic en el moment oportú evita futures dificultats i ajuda a superar el sofriment que s'està vivint.