Tornar a l'inici   Com contactar   Enllaços d'interès   Castellano  
Quienes somos   Donde estamos   Areas   Biblioteca
 
 
 

Situacions desencadenants
 
Des dels 6 mesos
els nens capten les tensions en el seu entorn familiar

Són moltes les situacions de la vida durant la infantesa i l’adolescència que poden desencadenar problemes psicològics o emocionals que convé detectar i tractar per evitar conflictes posteriors.

En les problemàtiques de caràcter psicològic hi acostumen a intervenir una pluralitat de causes: constitucionals/genètiques, ambientals, familiars i educatives.

Al llarg de la vida poden existir un seguit de factors desencadenants de simptomatologia emocional. Tots impliquen una frustració o un patiment que sobrepassa la capacitat d’adaptació del nen o adolescent i poden produir canvis de conducta, de l’estat d’ànim, relacionals, d’aprenentatge, etc.

Situacions de dol/pèrdua

Els dols i les pèrdues afectives poden afectar els nens/adolescents (també els que són molt petits) creant situacions de vulnerabilitat que poden produir respostes d’ira, queixa, apatia o tristesa. Aquestes situacions poden ser normals si es donen dins d’uns límits, o poden marcar una vulnerabilitat afectiva que es pot expressar en diferents camps de la vida: afectiva, relacional, d’aprenentatge, etc.

Situacions de conflicte conjugal

Situacions de conflicte conjugal, més o menys encobertes, poden afectar els nens. Des dels 6 mesos capten les tensions i l’agressivitat a través del llenguatge no verbal. Una situació de conflicte de parella que es manté en el temps pot provocar diferents simptomatologies en els nens i en els joves. També estats depressius i d’ansietat.

Situacions de canvis

Els canvis bruscos (de col.legi, de ciutat, etc.) poden representar, segons la sensibilitat del nen, un moment d’incertesa i estrès. Poden aparèixer canvis anímics, aïllament, dificultats d’aprenentatge, ansietat i somatitzacions.

Assetjament escolar

L’assetjament escolar és un procés de victimització molt complex. Agressions, intimidacions, aïllament, etc., reiterats en el temps poden ser un factor desencadenant d’estrès, estats depressius o d’ansietat. Un nen trist, amb pors, dolors inexplicables, pot trobar-se en una situació traumàtica que no sap vehicular o que no s’atreveix a comunicar als adults que l’envolten.

Consum de drogues

En els adolescents es poden produir un seguit de canvis conductuals i anímics; problemes a l’escola, abandonament d’activitats extraescolars, canvi d’amics, actitud oposicionista, agressivitat o apatia que poden propiciar que es comenci a consumir drogues.
 
  Tornar a l'inici   Avís legal   Mapa del web   Última actualització: 29/02/2024